Back button focus

Weet je wat het is en hoe je het gebruikt, of heb je nog nooit van deze term gehoord?

Wat is Back Button Focus?

Back button focus is een functie op de meeste moderne camera’s waarmee je de autofocusfunctie kunt scheiden van de ontspanknop. In plaats van de autofocus te activeren wanneer je de ontspanknop half indrukt, gebruik je een aparte knop op de achterkant van de camera om de autofocus te activeren. Hierdoor kun je de scherpstelling vergrendelen op het onderwerp, en vervolgens de ontspanknop indrukken om de foto te maken zonder de scherpstelling te wijzigen.


Hoe werkt Back Button Focus?

Back button focus is eenvoudig te gebruiken en vereist slechts enkele stappen om in te stellen. De exacte stappen variëren afhankelijk van de camera, maar over het algemeen moet je de volgende stappen volgen:


 1. Zoek de knop op de achterkant van de camera die is toegewezen aan de autofocusfunctie. Dit kan worden aangeduid met ‘AF-ON’ of een pictogram dat lijkt op een vierkant met een punt in het midden.
 2. Ga naar het menu van de camera en zoek naar de optie om de functie van de ontspanknop te wijzigen. Dit kan worden aangeduid met ‘ontspanknop AE/AF-vergrendeling’ of iets vergelijkbaars.
 3. Wijzig de functie van de ontspanknop naar ‘alleen ontspanknop’ of ‘geen functie’. Hierdoor wordt de autofocusfunctie gescheiden van de ontspanknop.
 4. Test de nieuwe instelling door de knop op de achterkant van de camera in te drukken om de autofocus te activeren. Houd de knop ingedrukt om de scherpstelling te vergrendelen en druk vervolgens op de ontspanknop om de foto te maken.

Wat zijn de voordelen van Back Button Focus?

Back button focus biedt een aantal voordelen voor fotografen, waaronder:

 1. Betere controle over de scherpstelling: Door de autofocusfunctie te scheiden van de ontspanknop, heb je meer controle over de scherpstelling. Hierdoor kun je de scherpstelling vergrendelen op het onderwerp en vervolgens de ontspanknop indrukken om de foto te maken zonder de scherpstelling te wijzigen.
 2. Snellere reactietijd: Met back button focus kun je sneller reageren op veranderende situaties, omdat je niet hoeft te wachten tot de autofocus is vergrendeld voordat je de foto kunt maken. Hierdoor kun je snel bewegende onderwerpen fotograferen en sneller tussen verschillende onderwerpen schakelen.
 3. Minder kans op onscherpe foto’s: Doordat je de scherpstelling vergrendelt met de autofocusknop op de achterkant van de camera, voorkom je dat de camera de scherpstelling wijzigt.

Wat zijn de nadelen?

Hoewel back button focus veel voordelen heeft, zijn er ook enkele nadelen om te overwegen:

 1. Veranderde gewoonte: Als je gewend bent om de autofocus te activeren door de ontspanknop half in te drukken, kan het even wennen zijn om over te stappen naar back button focus. Het kan wat tijd en oefening vergen om de nieuwe gewoonte onder de knie te krijgen.
 2. Verwarrend voor andere gebruikers: Als je jouw camera deelt met anderen, zoals tijdens een fotoschoot of op vakantie, kunnen andere gebruikers in de war raken door de back button focus-instelling. Ze kunnen de autofocusknop aan de achterkant missen en zich afvragen waarom de camera niet automatisch scherpstelt.
 3. Onnodig voor bepaalde situaties: Back button focus kan handig zijn bij het fotograferen van snelle en bewegende onderwerpen, maar kan in andere situaties onnodig zijn. Bijvoorbeeld bij het maken van landschapsfoto’s waar de scherpstelling niet snel hoeft te worden aangepast, kan back button focus meer tijd en moeite kosten.
 4. Mogelijk niet compatibel met alle lenzen: Sommige oudere lenzen of lenzen van derden ondersteunen back button focus mogelijk niet, waardoor je de autofocus toch via de ontspanknop moet bedienen.

Het is belangrijk om deze nadelen af te wegen tegen de voordelen van back button focus voordat je besluit om deze functie wel of niet te gebruiken.

*Het kan per camera verschillen hoe je de back button focus instelling kan activeren raadplaag hiervoor je handleiding

Bekijk onderstaande video om meer over back button focusing te leren

https://www.youtube-nocookie.com/embed/8PN9R0D3pF0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *