Dieren in het wild fotograferen

Daar komt best nog wel wat bij kijken. šŸ™‚

Een van mijn huiswerkopdrachten was gewijd aan het fotograferen van dieren in het wild.

Ik wilde graag de dieren uit mijn directe omgeving fotograferen, vroeger zaten hier in mijn wijk ook fazanten maar die zijn inmiddels verdwenen. Wat we nu nog over hebben zijn reigers, konijnen, ganzen eenden zwanen en korhoentjes. ook een koppel futen is regelmatig in onze wijk aanwezig.

Met mijn 70-300 mm lens ging ik op pad om deze vogels, daar had ik voor gekozen, vast te leggen. De eend is een veel geziene gast in de sloten en deze laat zich dan ook gemakkelijk fotograferen. voordeel is dat je er ook redelijk dichtbij kunt komen. ganzen zijn over het algemeen ook best benaderbaar behalve in het broedseizoen als zij over hun kleinen waken. hun wat agressievere houding levert dan wel weer mooie portretten op.

De zwaan laat zich ook graag bewonderen en met wat geduld kan je hem in mooie posities fotograferen. zelf vind ik het erg mooi als hij ietwat met zijn vleugels uitstaat en uiteraard zijn zij in de tijd dat zij elkaar het hof maken op zijn mooist.

In onze wijk hebben wij ook witte reigers, erg mooi vind ik ze zelf maar ze zijn verdraaid schuchter zodra je maar even te dichtbij komt vliegen ze alweer weg om enkele meters verder weer neer te strijken op zoek naar voedsel. veel geduld een strakke hand of een statief zijn aan te bevelen om dit mooie dier op de plaat te krijgen.

Mijn tips voor het fotograferen van dieren in het wild:

  • Doe je vooronderzoek over de diersoorten in de te fotograferen omgeving, Kom alles te weten over de leefomgeving en het gedrag van het dier dat je wilt fotograferen. Dit is van groot belang en zal je uren schelen op locatie. Zo moet je weten in welk seizoen de diersoort actief is om je foto’s te plannen. De mooiste wildlifefoto’s zijn vrijwel altijd gemaakt dankzij veel kennis en planning.
  • Neem je tijd, soms krijg je gewoon niet die mooie plaat di je wilt hebben kom dan nog eens terug om te kijken of het wel wil lukken.
  • Gebruik bij voorkeur een telelens en een statief, uit de hand is het bijna onmogelijk om een scherpe foto te krijgen als je grotere afstanden tot je object wilt fotograferen. Door later te kroppen kun je het beeld nog mooier maken en lijkt het alsof j dichterbij je onderwerp was.
  • Maak veel opnames je hebt dan meer kans dat er een mooie bij zit.

Bijgevoegd de foto’s die ik heb gemaakt voor mijn huiswerkopdracht en die ook een mooi cijfer hebben opgeleverd.