Tula museum curaçao.

Dit jaar hadden wij het genoegen weer eens op curaçao te mogen zijn voor een vakantie. Een land met grote contrasten, prachtige stranden en ruige natuur uiterst vriendelijke mensen en een lay back lifestyle. Ook op 1 juli waren wij op curaçao, een bijzondere gebeurtenis omdat dit jaar de afschaffing van 160 jaar slavernij werd gevierd.


De slavernij op curaçao heeft zijn eigen geschiedenis en ook de afschaffing hiervan. 10 jaar eerder dan bijvoorbeeld in Suriname werd op 01-07-1863 de slavernij op curacao officieel afgeschaft Tula een slaaf op plantage kenepa speelde hierin een belangrijke rol. Zijn opstand zorgde ervoor dat slaven massaal in opstand kwamen en niet langer accepteerde onderdrukt uitgebuit geslagen verkracht en vermoord te worden. Dit begon allemaal op landhuis Kenepa dat ook vandaag de dag nog bestaat en nu in een renovatie zit om in 2024 weer te worden geopend voor het publiek met een tentoonstelling en Standbeeld over Tula en de geschiedenis van de slavernij op curaçao.


Deze dag 1-07-2023 werd aangegrepen om de afschaffing van de slavernij te herdenken en landhuis Kenepa te wijden als museum Tula. Dit gebeurde met een indrukwekkend Afrikaans ritueel in aanwezigheid van de minister president en enkele leden van zijn kabinet. Ook minister Ernst Kuipers uit Nederland was hierbij aanwezig.

Nieuw Tula museum komt eraan (curacao.nu)

Tula werkte jarenlang als slaaf op de Kenepa Plantage in het Westen van Curaçao. In 1795 was Tula er klaar mee en had besloten om te ontsnappen. Hij wilde geen slaaf meer zijn en protesteerde tegen het onrecht dat slaven door hun meesters werd aangedaan.

Tula streefde naar vrijheid en gelijkheid. Op 17 augustus 1795 besloot Tula samen met meer dan 40 slaven besloten om te stoppen met werken en vrijheid te bepleiten bij hun Shon (landeigenaar) Caspar Lodewijk Van Uytrecht.

Zo begon de eerste slavenopstand uit de geschiedenis van Curaçao. Onder het leiderschap van Tula gingen ruim 2000 slaven hun vrijheid bepleiten bij de gouverneur in Willemstad (de hoofdstad van Curaçao).

Tula was een idool in de ogen van andere slaven. Hij werd gerespecteerd als leider. Hij was goed geïnformeerd en kon uitstekend meerdere talen spreken.


Na het ritueel diverse toespraken en een Afrikaanse dansuitvoering werd er een monument onthuld ter nagedachtenis aan de slaven van Plantage Kenepa en de velen die daar het leven hebben gelaten.


Ook is er een herdenkingsmunt geslagen ter ere van deze gebeurtenis die kan worden aangeschaft waarmee de wederopbouw van Het Tula museum mede kan worden gefinancierd.


Het was heel bijzonder om bij deze belangrijke gebeurtenis aanwezig te zijn, Het Tula museum wil zich richten op het thema Verzet veerkracht en het proces van emancipatie. Het museum vertelt het verhaal van de slavenopstand in 1795, die onder leiding van de tot slaaf gemaakte Tula bij landhuis knip begon.

Meer foto’s vindt je hier https://LBFotografie-Rotterdam.pixieset.com/tulamuseum/

3 gedachten over “Tula museum curaçao.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *